Pracovná obuv dokáže výrazne znížiť riziko pracovných úrazov

Pracovníci
5 664

Povinnosťou zamestnávateľov je aj poskytovanie ochranných pracovných pomôcok. V rizikových pracoviskách, ale aj v tých menej rizikových kvalitné ochranné prostriedky výrazne prispievajú k skvalitneniu práce a zníženiu počtu pracovných úrazov.

Zamestnávatelia by sa mali zameriavať hlavne na pracovnú obuv. To však neznamená, že na pracovných bundách, montérkach, prilbách, rukaviciach, či okuliaroch by mali šetriť.

Zamestnanec najmä vo výrobných halách a skladových musia mať na nohách kvalitnú obuv.

Protišmykovosť podrážky

Každé pracovisko si vyžaduje prispôsobenie podlahy na danú prácu. Pri výbere pracovnej obuvi pre zamestnancov do výrobných hál a skladových priestorov by sa ale mal klásť dôraz hlavne na protišmykovosť podrážky. Vo výrobných halách a skladových priestoroch sú väčšinou hladké liate podlahy (napríklad epoxidové liate podlahy) a práve na tento povrch musia byť prispôsobené aj pracovné topánky.

Ak plánujete objednávať pracovné poltopánky pre všetkých zamestnancov skladových priestorov a výrobných hál, všímajte si hlavne protišmykovosť podrážky.

Odolnosť a vzdušnosť

Okrem protišmykovosti je pri výbere pracovnej obuvi dôležité sledovať aj to, či sú topánky odolné voči tekutým zložkám, chemickým látkam a či sú dostatočne vzdušné, aby umožnili nohám dýchať. Nezabúdajme, že práve v pracovných topánkach budú zamestnanci tráviť celé hodiny a ich nohy musia byť dostatočne vetrané, aby sa im nepotili.

Odolnosť voči chemikáliám, tekutinám, nebezpečným prekážkam, ale aj vzdušnosť zohráva dôležitú úlohu pri výbere pracovnej obuvi. Ak by ste plánovali kupovať nové pracovné sandále, pri ich výbere si všímajte, či majú kvalitné zapínanie, podrážku a hlavne či majú oceľové špičky.

Myslite na zdravie zamestnancov a poskytnite im kvalitnú obuv, ktorá im uľahčí prácu a zároveň ich bude pri práci dostatočne chrániť.