Ako sa udržať v kondícii počas celého roka

Behanie
5 706

Dobrá kondícia nie je o náročných športových výkonoch. Bez nej máte problém aj s bežnými činnosťami ako je napríklad chôdza po schodoch. Aktívni ľudia berú svoj život vážne. Aktívni ľudia aj aktívne sedia, čo im umožňujú zdravotné stoličky. Človek ale potrebuje aj pohyb. Samozrejme, v lete sa športuje ľahšie. Počasie láka k vode alebo na kolieskové korčule. V zime je to však o čosi ťažšie. Využiť môžete vibračné plošiny alebo fitko.

Musíte sa hýbať

K získaniu a udržaniu kondície je potrebný pohyb. Tomu sa jednoducho vyhnúť nedá. Nepotrebujete pritom chodiť niekoľko krát týždenne do fitka, dokonca vás to nebude stáť ani veľa času. Úplným základom je rýchla chôdza. Hodinka denne vám vyčistí hlavu aj zlepší kondíciu. Stačí, ak budete miesto auta alebo MHD chodiť peši, samozrejme ak je to možné.

Skvelou formou pohybu pre získanie kondície je aj plávanie, bicyklovanie a behanie. V lete zasa môžete zobrať nové kolieskové korčule a rozvíjať svoju kondíciu aj týmto spôsobom. Keď sa začne kaziť počasie, je náročnejšie donútiť sa ísť trénovať von. Vtedy môžete zájsť do fitka, zaobstarať si napríklad bežecký pás alebo sa začať venovať bežkovaniu.

Cvičenie má byť zábava

Pohyb vás nebude baviť, ak bude jednostranný. Okrem spomínaných kardio cvičení by ste mali mať aj silové tréningy. Vyskúšať môžete špeciálne vibračné plošiny. Efektívne cviky, ktoré môžete striedať vám najlepšie zostaví osobný tréner. Keď si osvojíte správnu techniku budete môcť cvičiť aj sami.

Pravidelný pohyb prospieva srdcovocievnemu systému, imunite, psychike aj pohybovému aparátu. Správnym cvičením zlepšíte aj držanie tela. Tým sa môžete zbaviť aj bolestí chrbta, ktoré sú spôsobované sedavým zamestnaním. Posilniť svaly chrbta je možné aj sedením. Treba ale sedieť správne, alebo si vybrať správne stoličky. V tomto smere sú nápomocné zdravotné stoličky, podporujú cirkuláciu krvi a posilňujú chrbát. Vyskúšajte.