Najčastejšie chyby pri grilovaní

Grilovanie
11 113

S teplým počasím prichádza čas grilovačiek s chutnými dobrotami. Keďže mnohí grilujú len z času na čas, môžu sa pri grilovaní vyskytnúť chyby. Niektoré chyby spôsobujú len to, že sa mäso pripaľuje, ale iné chyby môžu mať vážne následky na zdravie. V článku nájdete najčastejšie chyby pri grilovaní a ako sa im vyvarovať aby boli grilované pochúťky nielen chutné, ale aby ste po ich zjedení nemali problémy s trávením.

1. Príliš vysoký plameň

Ľudia sa často tak tešia na grilované pochúťky, že chcú všetko urýchliť a grilujú na príliš vysokom plameni. Potom sa stáva, že mäso je síce zvonka upečené, ale vnútri surové, ba dokonca niekedy aj studené. Správnu teplotu spoznáte tak, že udržíte vlastnú ruku pár sekúnd vo výške cca 20 cm nad grilom.

2. Špinavý gril

Ak sa mäso ku grilu príliš lepí, cítite spáleninu, tak to môže byť špinavým grilom. Možno po poslednej grilovačke ste gril neumyli dôkladne a zostali na ňom pripálené zvyšky, ktoré spôsobujú zápach. Po každom grilovaní treba gril dôkladne vyčistiť hrubou kefou, saponátom a opláchnuť vodou.

3. Zanedbávate používanie oleja

Niektoré grilované potraviny sa na mriežku grilu zvyknú lepiť viac ako iné. Sú to napríklad zelenina, ryby, či kuracie prsia, teda najmä tie s nízkym obsahom tuku. Vtedy je vhodné použiť dostatok oleja, prípadne olejovú marinádu, ktorá pomôže proti lepeniu sa týchto potravín na gril. Rovnako aj barbeque omáčky sa odporúčajú nanášať na grilované potraviny až v poslednej minúte grilovania.

4. Nakúpite málo mäsa

Na prvý pohľad úsmevné, ale stáva sa to dosť často. I keď pri nákupe mäsa na grilovanie sa vám zdá, že ste to prehnali, pri grilovaní zistíte, že mäsa je málo. A nemusí to byť len tým, že na grilovačku prídu nečakaní hostia. Mäso tvorí z veľkej časti tvorí voda a jeho objem sa grilovaním výrazne zmenšuje. Vďaka chutnej príprave na grile chutí mäso viac, a preto je niekedy chutného chrumkavého mäsa pri hostine nedostatok.

5. Nemeranie teploty mäsa

Pri grilovaní sa často dopúšťame nesprávneho posúdenia či je jedlo hotové. Veľmi málo ľudí používa doma pri grilovaní teplomer a spoliehajú sa len na vizuálny dojem. To platí najmä pre grilovanie mäsa. Ak sa vám aj zdá, že mäso je hotové, pretože je na povrchu tmavé, vnútri môže byť stále sčasti surové. To sa stáva najmä pri hrubších kúskoch mäsa, prípadne na väčšom plameni. Nie všetky kúsky mäsa, ktoré sa spolu grilujú sú rovnako hrubé, preto sa bez merania teploty v mäse môže ľahko stať, že niektoré kúsky budú nedopečené. Tým môže byť ohrozené zdravie hostí. Istotu máte len s teplomerom na potraviny (niečo ako oceľová špajdľa s teplomerom), ktorý ukáže skutočnú teplotu vnútri mäsa.

Zdroj obrázku:
Alexander Raths / Shutterstock.com