Vybrať si penový, pružinový, či latexový matrac? V čom sa líšia?

Zdroj obrázku: VGstockstudio / Shutterstock.com
789

Veľa ľudí síce pri zariaďovaní svojej spálne rieši posteľ hlavne samú o sebe a teda jej dizajn, či rozmery, ale pre spánok je nevyhnutný aj matrac. A práve tu začína tá pravá „sranda“. Vybrať si správny matrac pre kvalitný spánok totižto môže vyzerať ako niečo, na čo musí mať človek vysokú školu. Preto vám opíšeme aspoň základné druhy matracov.

Dostupné penové matrace

Najlacnejšími sú penové matrace. Tie majú alebo mali viacero druhov, pričom dnes sa používajú matrace z takzvanej studenej peny a ešte viskoelastické penové matrace. Štandardné matrace zo studenej peny okrem cenovej dostupnosti ponúkajú dobrú prispôsobiteľnosť telu a nízku hmotnosť, čo oceníte pri údržbe. Ich nevýhodou je, že rýchlo podliehajú preležaniu a obzvlášť pre ľudí s vyššou hmotnosťou sú preto nevhodné.

Viskoelastické penové matrace ponúkajú vynikajúce rozloženie tlaku na celú ležiacu plochu. Môžu tak byť ideálne pre ľudí, ktorí trpia problémami s chrbticou, či pre dlhodobo ležiacich. Avšak len v prípade, že sa títo ľudia počas noci príliš nepohybujú a spia čo najviac času v jednej polohe. Po človeku totižto v takomto matraci ostáva otlačok, ktorý sa do pôvodného tvaru vracia len veľmi pomaly. A kvôli citlivému reagovaniu na izbovú teplotu sú viskoelastické penové matrace vhodné skôr do miestností so stálou teplotou.

Siahnete po kvalitných a drahších latexových matracoch alebo si zvolíte zlatý stred?

Pružinové matrace sa delia na bonellové, ktoré sú lacnejšie a taštičkové. Vo všeobecnosti sú pružinové matrace vzdušné, čo znemožňuje rozmnožovať sa roztočom a tak sú takéto matrace ideálne pre alergikov. Poskytujú taktiež dlhú životnosť. Bonellové zaujmú výhodnou cenou a taštičkové zase vynikajúcim ortopedickým efektom. Nevýhodou je, že väčšina ich nie je vhodná na polohovateľné rošty a pri bonellových matracoch človek za nižšiu cenu „platí“ minimálnou prispôsobiteľnosťou.

Na záver tu máme najdrahšie z trojice, latexové matrace. Sú stabilné, trvácne a skvelo sa prispôsobujú tlaku. Veľmi rýchlo sa vracajú do pôvodnej formy, takže ak často meníte spánkovú polohu, túto ich vlastnosť jednoznačne oceníte. Vďaka tejto vlastnosti majú aj veľmi nízku náchylnosť na preležanie. Ak majú aj podiel syntetického latexu, tak sú aj veľmi vzdušné. Ich nevýhodou je okrem vyššej ceny aj to, že sú veľmi ťažké, čo výrazne sťažuje manipuláciu s nimi, napríklad pri údržbe.