Počuli ste už o bolesti panvového dna? Prejavy, príčiny a spôsob liečby

13 079

Aj keď množstvo zdravotných problémov môže postihnúť tak mužov ako aj ženy, sú pochopiteľne aj také, ktoré sú typické skôr pre jedno pohlavie. Medzi tie mužské zdravotné problémy patrí aj chronická bolesť panvového dna.

Môže sa vás to týkať oveľa skôr, ako by ste čakali

Bolesť panvového dna môže postihnúť mužov v akomkoľvek veku, najčastejšie sa však vyskytuje medzi 35.-45. rokom života. Takže rozhodne nejde o ochorenie, ktoré prichádza až v neskoršom veku.

Toto ochorenie sa prejavuje v prvom rade bolesťou v oblasti panvy, ale aj problémami s močením, pri ktorých nie je dokázaná infekcia močových ciest. Niektorí pacienti sa pri bolesti panvového dna sťažujú aj na poruchu erekcie.

Príčiny tohto ochorenia sú rôzne. Môže ísť o minulé zápaly alebo úrazy v tejto oblasti, ochabnutosť svalovo-väzivového aparátu, sexuálnu hypoaktivitu aj hyperaktivitu a aj o neuropsychické problémy.

Rázové vlny vás zbavia problémov

Dobrou správou je, že chronická bolesť panvového dna sa dá úspešne liečiť. Účinnou metódou je FSWT. Čo sa za touto skratkou skrýva? Ide o anglické označenie Focused Shock Waves Therapy, ktoré bežne prekladáme ako terapia fokusovanou rázovou vlnou.

Tieto rázové vlny sa aplikujú na oblasť prostaty a spúšťové body bolesti panvového dna. Aj keď označenie takejto terapie môže znieť „strašidelne“, v skutočnosti ide o bezbolestnú, neinvazívnu liečbu, ktorá je bez vedľajších účinkov.

Princíp FSWT spočíva v tom, že sa rázové vlny aplikujú na kalcifikované jazvy prostaty, kde sa zvyknú vyskytovať baktérie a na svalovo-väzivový aparát panvového dna. Pôsobením vĺn sa kalcifikáty zničia a imunitný systém ich tak jednoduchšie odstráni.

Indikáciu na takúto liečbu musí určiť urológ po konzultácii, ktorá takejto terapii predchádza. Následne pacient absolvuje 4 ambulantné sedenia, počas ktorých budú rázové vlny aplikované a následne dôjde k ustúpeniu bolestí.

Zdroj obrázka:

Autor: 9nong / Shutterstock.com