Ako je to s kávou v tehotenstve a pri dojčení? Koľko jej môžete vypiť?

Zdroj obrázku: Dean Drobot / Shutterstock.com
678

Káva je spolu s čajom najobľúbenejším nápojom na svete. Pijú ju rôzne vekové kategórie, chutí mužom aj ženám a nezáleží ani na sociálnom postavení. Skrátka, kávu milujú všetci. Ale u niektorých žien príde aspoň raz v živote obdobie, kedy rozmýšľajú, či by si nemali dať od kávy pauzu.

Obmedzte príjem kofeínu. No dobre, ale na aké množstvo?

Tým obdobím spomínaným v úvode myslíme tehotenstvo a následne aj dojčenie. V tele ženy v tomto období nastávajú veľké zmeny, ktoré často ovplyvňujú aj chute. A tak sa môže stať, že žena, ktorá si pred tehotenstvom nevedela predstaviť deň bez svojho milovaného cappuccina, teraz nemôže kávu ani cítiť.

Ale aj tie ženy, u ktorých sa chute týkajúce sa kávy nezmenili, pitie kávy zvažujú kvôli jej vplyvu (resp. vplyvu kofeínu) na dieťa. Za všeobecne platný sa považuje fakt, že počas tehotenstva a dojčenia by žena mala príjem kofeínu obmedziť.

A aj keď sa pod toto „podpisujeme“, musíme uznať, že takto povedané je to celkom neurčité tvrdenie. Prečo? Jednoducho preto, že iný význam má obmedzenie kofeínu pre ženu, ktorá pred tehotenstvom pila kľudne aj 4 kávy denne a iný pre ženu, ktorá vypila len 1 kávu za deň.

Jedna, či dve šálky espressa nie sú problém

Viac svetla do problematiky pitia kávy v tehotenstve prinášajú konkrétne odporúčania na množstvo kofeínu, ktoré by mala tehotná žena za deň maximálne prijať. Názory vedcov sa v tomto ohľade síce mierne líšia, ale aj tí „najprísnejší“ hovoria o množstve zhruba 100 mg denne. Espresso z kávovaru má cca 47 a 64 mg kofeínu, takže z toho vyplýva, že jedna, prípadne dve šálky takéhoto espressa za deň sú v poriadku.

 

Tehotné a dojčiace ženy môžu siahnuť aj po nízkokofeinových, či úplne bezkofeinových kávach. Možno teraz ohŕňate nosom kvôli predošlej nedobrej skúsenosti s takýmito kávami, ale netreba ich hneď odsudzovať. Vyskúšajte však nízkokofeinovú alebo bezkofeinovú kávu z pražiarne, v ktorej ponúkajú čerstvo pražené výberové druhy káv. Uvidíte, že aj bez kofeínu môže byť káva skvelá.