Záujem o stavbu rodinných domov sa stále zvyšuje

Rodinný dom
5 644

Napriek tomu, že ceny pozemkov idú rapídne hore, mnohé mladé rodiny uprednostňujú bývanie na dedine a hľadajú vhodné pozemky na stavbu rodinných domov. Čistý vzduch, väčšie súkromie a možnosť vypestovať si niečo na vlastnej záhrade sú hlavnými dôvodmi, prečo ľudia uprednostňujú bývanie na dedine.

Nedostatok pozemkov

Aj keď sa záujem o stavbu zvyšuje, problémom je nedostatok pozemkov v jednotlivých lokalitách. Najmä satelitné mestá hlásia zvýšený záujem o nové pozemky na stavbu rodinných domov a záujem sa zvyšuje aj v prípade rezervácie bývania v radovej výstavbe.

Ak budú pribúdať pozemky, záujem o stavbu rodinných domov sa bude zvyšovať. Ak ale bude problém získať pozemok na stavbu s prípojkami na inžinierske siete, záujem môže výrazne klesnúť.

Nedostatku pozemkov môže aspoň čiastočne pomôcť odpredávanie častí pozemkov príbuzným, alebo cudzím osobám. Rodiny, ktoré vlastnia rodinný dom s veľkým pozemkom, ktorý reálne nevyužívajú, môžu tento pozemok odpredať.

Jednogeneračné domy, resp. bungalovy

Kedysi sa stavali viacgeneračné domy, no dnes je situácia úplne iná. Aj keď viacgeneračné domy aj napriek tomu, že ponúkajú bývanie pre dve rodiny, zaberajú menej miesta, rodiny, ktoré prejavili záujem o kúpu pozemkov a následnú stavbu, javia záujem skôr o jednogeneračné domy, resp. bungalovy. Žiť pod jednou strechou s rodičmi/ svokrovcami nie je pre niektoré rodiny nič atraktívne. Chcú niečo vlastné a hlavne chcú súkromie.

Kedysi si rodinné domy ľudia stavali sami, dnes si nechávajú postaviť svoj nový domov profesionálnou stavebnou firmou. Doba sa výrazne zmenila. Veď v súčasnosti nie je problém objednať tehly aj cez internet!

Investícia do najdôležitejších vecí

Materiál na stavbu je síce drahší ako pred pár rokmi, ľudia, ktorí majú záujem o stavbu rodinných domov veľmi dobre vedia, do čoho sa oplatí investovať a na čo sa oplatí počkať, kým to nebude v zľave. Medzi najväčšie investície patria okná, vchodové dvere, oplotenie, strešná krytina, ale aj obklad fasády. Do moderných strešných okien, plastových okien a bezpečnostných vchodových dverí by ste sa ale nemali báť investovať. Keď viete, že strešné okná Velux sú kvalitné, ale stoja viac, ako ste si predstavovali, že stáť budú, nebojte sa do nich investovať. Za kvalitu si priplatíte, ale máte istotu, že o pár rokov ich nebudete musieť meniť.

Zdroj obrázka:
Konstantin L / Shutterstock.com