Programovanie sa už dávno netýka len počítačov, ale aj áut

13 088

Autá už dávno nie sú len o mechanických súčastiach. Sú aj plné elektroniky a neplatí to len o najnovších modeloch. Rôzne riadiace jednotky sú to, čo sa stará o správne fungovanie vozidla. A s týmto faktom zákonite prichádza aj to, že pre správny chod a využívanie všetkých funkcií vozidla je niekedy potrebné do tejto elektroniky zasahovať.

Po nehode je potrebná aj reaktivácia airbagov

Aj keď je samozrejmé, že dôvody na návštevu servisu vznikajú aj pri bežnej prevádzke vozidla, pochopiteľne sa tak deje skôr po nehodách. Okrem iných poškodených častí vozidla, ktoré záležia od rozsahu nehody, je potrebné vykonať aj odbornú reaktiváciu airbagovej jednotky.

Úlohou airbagovej jednotky je pomocou senzorov na ňu napojených monitorovať stav vozidla a v prípade potreby aktivovať airbagy. Po nehode, kedy je potrebná aktivácia airbagov, sa stáva táto riadiaca jednotka nefunkčnou.

Pomocou moderného diagnostického a programovacieho zariadenia je možné takúto jednotku resetovať a tým pádom sa môže opätovne použiť. Samozrejme, sú k tomu potrebné aj databázy a odborná kvalifikácia. Ide totižto o veľmi dôležitý bezpečnostný prvok každého vozidla.

Stratili ste kľúč od auta? Nový môžete mať celkom jednoducho

Nepríjemnosťou, ktorá sa vám môže stať v súvislosti s vozidlom, je aj strata kľúča. Mechanická výroba kľúča síce nie je nič zložité, ale teraz nejde o kľúče od vášho bytu, či domu. Pri kľúčoch od auta nesmiete zabúdať aj na imobilizér.

Kľúč teda nie je nutné len mechanicky vyrobiť, ale aj naprogramovať, aby bezproblémovo fungoval so zabezpečením vášho vozidla. V servise s moderným vybavením a softvérom si tak môžete dať nielen naprogramovať nový kľúč, ale aj prekódovať imobilizér, aby nedošlo k odcudzeniu vášho vozidla s vašim strateným kľúčom.

Zdroj obrázku: snapper8S8 / Shutterstock.com